Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кристалина Георгиева: Страните трябва да засилят независимостта на централните банки

Анализи

Кристалина Георгиева: Страните трябва да засилят независимостта на централните банки

Кристалина Георгиева: Страните трябва да засилят независимостта на централните банки - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Ръководителят на МВФ призова страните да „запазят и укрепят“ независимостта на централните банки, за да осигурят ценова стабилност и да подкрепят дългосрочния икономически растеж, предаде АФП.

През последните десетилетия много държави по света увеличиха независимостта на централните банки, като им възложиха да се борят с инфлацията и да възстановят стабилните цени.

Тези действия се оказаха от решаващо значение за неотдавнашния успех на много държави в борбата с инфлационните скокове след пандемиите по света, написа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в блог публикация.

„Независимостта на централните банки е от значение за ценовата стабилност, а ценовата стабилност е от значение за стабилния дългосрочен растеж“, каза тя.

„Финансовата стабилност е от полза за цялата икономика и намалява риска централната банка да не желае да повишава лихвените проценти от страх да не предизвика финансов срив“, добави Георгиева.

Георгиева сравни годините след пандемията от Ковид-19 на периода на висока инфлация през 70-те години на ХХ в., като заяви, че липсата на независимост на централната банка по това време означава, че политиците често са били принуждавани да предприемат действия, които подкопават ценовата стабилност.

„Когато всяка от централните банки и правителствата изпълнява своята роля, сме свидетели на по-добър контрол върху инфлацията, по-добри резултати по отношение на растежа и заетостта и по-ниски рискове за финансовата стабилност. При такива високи залози трябва да запазим и укрепим независимостта на централните банки“, заключи тя.

Анкети