Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Сервитьор: Данък върху бакшишите – идеята на Асен Василев е пълен абсурд

Анализи

Сервитьор: Данък върху бакшишите – идеята на Асен Василев е пълен абсурд

Сервитьор: Данък върху бакшишите – идеята на Асен Василев е пълен абсурд - Tribune.bg
Снимка:

МФ обмисля да обложи с данък бакшишите, аргументирайки се, че се търси начин да се легализира този вид доходи. Браншът е категорично против това решение. Зам.-председателят на „Сдружението на заведенията в България“ Марин Сотиров определи идеята като „несериозна и абсурдна“.

От друга страна пряко засегнати от този данък ще бъдат сервитьорите, които са на мнение, че тази идея е директен удар по имиджа на професията.

„Аз посрещам идеята като абсурдна и за мен това е меко казано удар по имиджа на нашата професия“, коментира Искрен Илиев, който от години упражнява сервитьорската професия.

„Ако се въведе подобен данък ще се наложи да питаме клиентите си дали ще искат да оставят бакшиш, за да преценим какви такси да начислим, което ще профанизира взаимоотношенията между сервитьорите и гостите на ресторантите. Все пак бакшишът не е задължителна част от сметката“, допълни Илиев.

„Аз съм юрист, но след като завърших образованието си и започнах работа, заплатата, която получавах беше около 1200 – 1300 лева, което за баща на две деца е крайно недостатъчно. В момента от сервитьорската си професия получавам значително по-висок доход, в който над половината от сумата идва от бакшиш“, обясни пред Нова Нюз сервитьорът.

По думите на Искрен Илиев всичките му колеги застават твърдо против това предложение с аргумента, че ако бъде въведен подобен данък, ще има доста негативни последици за сектора.

„Обръщам се с въпрос към Асен Василев: Каква е целта на това облагане – да има повече пари за култура и образование или се цели запълване на дупките в бюджета?“, попита Илиев.

Анкети