Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Търговското напрежение между Пекин и Брюксел: Китай проверява антисубсидийното разследване на ЕС

Анализи

Търговското напрежение между Пекин и Брюксел: Китай проверява антисубсидийното разследване на ЕС

Търговското напрежение между Пекин и Брюксел: Китай проверява антисубсидийното разследване на ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Пекин започва официална проверка на практиките на Европейския съюз, след като блокът започна антисубсидийно разследване на редица китайски фирми в областта на транспорта и зелената енергия.

Търговското напрежение между Пекин и Брюксел се увеличи през последните месеци, като Европейският съюз взе на прицел подкрепата на Китай за секторите на възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства.

Търговско напрежение: Китай с антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от ЕС

Китай отрича, че индустриалните му политики са несправедливи и многократно е заплашвал с ответни мерки, за да защити законните права и интереси на своите дружества.

Китайското министерство на търговията съобщи, че ще „проведе разследване на търговските и инвестиционните бариери във връзка със съответните практики, приети от ЕС при разследването му на китайски предприятия“.

Потвърдено: От 5 юли ЕК ще налага високи мита на електромобили от Китай

Проучването следва жалба, подадена от националната търговска камара за внос и износ на машини и електроника, се казва в изявление на министерството.

Жалбата се отнасяше главно до „продукти като жп локомотиви, фотоволтаици, вятърна енергия и оборудване за проверка на сигурността“, се казва в нея.

Министерството добави, че в рамките на проверката ще бъдат разгледани „предварителните проверки, задълбочените разследвания и внезапните проверки на китайските предприятия“, извършени от ЕС.

То заяви, че разследването вероятно ще продължи до 10 януари 2025 г., но може да бъде удължено с още три месеца при „специални обстоятелства“.

„Необходими мерки“

ЕС и преди е започвал подобни проверки на подкрепата на Пекин за произведени в страната влакове, слънчеви панели и електрически автомобили.

Те бяха предприети в момент, когато 27-те страни от блока се стремят да увеличат използването на възобновяема енергия, за да постигнат целта си за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

Но той също така иска да се оттегли от това, което смята за прекомерна зависимост от китайските технологии в момент, когато много западни правителства все повече виждат в Пекин заплаха за националната сигурност.

През февруари Брюксел започна първата си проверка по Регламента за чуждестранните субсидии, насочена към дъщерно дружество на китайския железопътен гигант CRRC.

Разследването беше прекратено, след като дъщерното дружество се оттегли от търг в България за доставка на електрически влакове.