Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът с ново поскъпване

Борси

Петролът с ново поскъпване

Петролът с ново поскъпване - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролните котировки вървят с повишение в азиатската търговия на фона на предпазливите настроения сред инвеститорите относно предстоящите ходове на Управлението за федерален резерв на САЩ и данните за инфлацията в най-голямата световна икономика, както и заради покачване на напрежението в Червено море, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, за февруари се повишиха с 26 цента или 0,3 на сто до 76,29 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол с доставка през януари също поскъпнаха с 26 цента или 0,4 на сто до 71,58 долара за барел.

Докладът за индекса на потребителските цени в САЩ (CPI) трябва да бъде публикуван днес, когато започва и двудневната среща за паричната политика на УФР.

Повечето от анализаторите очакват УФР Федералният резерв на САЩ да не промени лихвените проценти стабилни в сряда, но протоколите (стенограмите бел. ред) от последното заседание на УФР през ноември показаха, че в централната банка на САЩ все още са загрижени, че инфлацията може да се задържи, оставяйки по този начин вратата отворена за допълнително затягане на паричната политика, ако е необходимо, допълва Ройтерс, предава БТА.

Крилата ракета, изстреляна от контролирания от хусите Йемен, удари търговски танкер с химикали, причинявайки пожар и щети, като това според пазарни анализатори оказва подкрепа за цените на суровината.

Ударът е една от последните атаки на подкрепяните от Иран хуси срещу кораби в Червено море, което ескалира геополитическото напрежение в региона и повишава рисковете за безопасността на танкерите в ключовите морски пътища.

Междувременно петролните инвеститори остават скептични, че общото предлагане ще спадне, след като групата ОПЕК+ обеща да намали 2,2 милиона барела на ден (bpd) за първото тримесечие на 2024 г., тъй като се очаква ръстът на добива в страните извън ОПЕК да доведе до свръхпредлагане през следващата година.

Анкети