Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът стартира седмицата с повишение

Борси

Петролът стартира седмицата с повишение

Петролът стартира седмицата с повишение - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия за втора поредна сесия, стимулирани от покупките за запълване на стратегическите резерви на САЩ и въпреки продължаващите опасения за спад на глобалното търсене, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 11 цента или 0,2 на сто до 75,95 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна със 7 цента или 0,1 на сто до 71,30 долара за барел.

В петък цените и на двата сорта скочиха с над 2 на сто, но въпреки това приключиха със спад седма поредна седмица, което е най-дългия период на поевтиняване от 2018 година, припомня БТА.

Ниските цени стимулираха САЩ да закупи 3 милиона барела с доставка през март за стратегическия си петролен резерв (SPR).

Въпреки плановете на ОПЕК+ да намали добивите с 2,2 милиона барела дневно през първото тримесечие на 2024 г., анализаторите остават скептични, че това ще се реализира в цялост, тъй като много страни, които не са част от петролния картел всъщност увеличават производството.

"Ар Би Си кепитъл" (RBC Capital) очаква спад на добивите с около 700 000 барела през първото полугодие и едва със 140 000 за цялата година

Анкети