Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Белгия вече няма да използва руски уран за атомните централи

Енергетика

Белгия вече няма да използва руски уран за атомните централи

Белгия вече няма да използва руски уран за атомните централи - Tribune.bg
Снимка:
© apoblog

Белгийските атомни централи вече няма да използват уран добит от Русия, съобщават De Tijd и обществената телевизия на страната VRT.

Новината, че компанията Engie Electrabel няма да използва повече уран от Русия се основава на годишния доклад на дъщерното дружество за поръчка на ядрено гориво на енергийната компания Synatom, пише в блога си българският журналист Апостол Апостолов, който живее в Белгия.

Последните два останали ядрени реактора в Белгия ще работят единствено с гориво от западни доставчици от страни като Канада и Австралия.

Говорителката на Engie Хелън Смет заяви пред „De Tijd“, че компанията е взела съзнателно решение да спре да използва руски доставчици на уран.

„Последните доставки на уран от Русия пристигнаха в края на 2021 година. Също така за конверсията на урана, междинна стъпка преди обогатяването му, и за окончателното обогатяване вече не работим с руски компании“, допълнила тя.

Русия е основен световен играч в добива и обогатяването на уран. Въпреки това, след руската инвазия в Украйна, зависимостта от Русия за уран е поставена под въпрос в страните в цяла Европа.

Преди войната около 40% от урана, използван в атомните електроцентрали Doel 4 в Източна Фландрия и Tihange в провинция Лиеж, беше с руски произход.

Страната разполага в двата АЕЦ с общо 5 реактора от общо 7, след като през миналата година „пенсионира“ други 2. Очква се в края на 2025 г. да изключат още 3. Така правителството оставя за следващите 10 години с общо 2 мощности. Преговорите за тяхното удължаване продължиха с компанията-майка Engie почти 2 години.

По данни Greenpeace почти същото количество, с произход от Казахстан и Узбекистан, е било внесено за нуждите и на френската ядрена индустрия е внесла. Данните дадоха повод на местната бизнес телевизия BFM през миналата година в репортаж да коментира, че „по този начин Париж е в плен и подвилияние“ на Москва“. 

„Почти целият природен уран от Казахстан и значителна част от Узбекистан преминават през ръцете на „Росатом“, който контролира транспортирането на всички ядрени суровини, преминаващи на руска земя“ - през железопътни конвои до пристанището на Санкт Петербург, след това товарни кораби до Франция. Тези превози могат да се извършват само при условие на получаване на лиценз, издаден от „Росатом“, казват в позицията си Greenpeace.

Както е известно уран, извлечен от мините, трябва да бъде обогатен за използване като гориво в атомните електроцентрали. Франция има фабрика такава фабрика в Дром, Югоизточна Франция, управлявана от компанията Orano. 

„През 2021 година, точно когато Русия нападна Украйна, целият френски износ на преработен уран (URT) е изпратен за Москва, а целият внос на повторно обогатен уран (URE) – оттам във Франция дойде от Русия, заявил за медията източник на сдружението. 

Потърсени за коментар от френската медия, нито Министерството на енергийния преход, нито държавната EDF, нито Orano отговорили на лансираните твърдения.