Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Франция присъедини към мрежата втори вятърен парк

Мрежата

Франция присъедини към мрежата втори вятърен парк

Франция присъедини към мрежата втори вятърен парк - Tribune.bg
Снимка:

Франция присъедини към електрическата си мрежа втори вятърен парк, съобщи до медиите неговият оператор Iberdrola. Той има 62 вятърни турбини Siemens Gamesa от по 8 мегавата (MW).

Очаква се годишно паркът да произвежда по  1820 гигаватчаса (GWh), или 9% от потреблението на електроенергия в Бретан, достатъчно, за да снабди повече от 800 000 жители с електроенергия.

Общата инвестиция в обекта, разположен на 16 километра от брега, възлиза на 2,4 милиарда евро, изцяло финансирани от Iberdrola.

Очаква се съвсем скоро да заработи още един вятърен парк Fécamp в Нормандия, заявиха от EDF Renewables. Неговите 71 7 MW турбини бяха свързани към мрежата в началото на юни.

През 2025 и 2026 г. се очакват още три парка. Като цяло шестте инсталирани мощности ще представляват капацитет от малко под 3 GW, докато властите искат да имат 18 GW през 2035 г. и 45 GW през 2050 г.

Няколко покани за участие в търгове са в ход, особено в плаващите вятърни турбини, технология, която все още се разработва, която ще позволи инсталирането на обекти по-далеч от брега.

За да се ускори темпото, през септември ще бъде публикувана карта на "подходящите райони" в края на дебат, който събра рибари, превозвачи, лодкари, еколози.