Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Най-голямата криптоизмама в историята на Хърватия беше разкрита

Крипто

Най-голямата криптоизмама в историята на Хърватия беше разкрита

Най-голямата криптоизмама в историята на Хърватия беше разкрита - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Полицията в Хърватия представи на пресконференция подробностите от широкото криминално разследване, свързано с Лука Буразер и Еуген Траваля, които бяха арестувани по подозрение в измама на голям брой граждани, инвестирали и търгували с криптовалути.

След няколкомесечно сложно разследване на измами, извършени срещу голям брой граждани, бяха заподозрени трима хърватски граждани на възраст 30, 36 и 37 години. Те са били част от фирмата BitLucky, регистрирана в района на Риека. Лицата са заподозрени, че са заблудили голям брой клиенти чрез невярно представяне и лъжа, съобщи Блаженка Чачич, началник на службата за обща престъпност в полицейското управление на Приморско-Горанска.

„Извършването на измама е довело до материални щети, оценени на най-малко 18,5 милиона евро“, се казва в съобщението.

Чачич каза, че тримата са били арестувани вчера сутринта на жилищните им адреси.

Съгласно заповедта на съдия-следователя на Окръжния съд в Риека домовете и личните автомобили на заподозрените са претърсени и са конфискувани техните компютри, ИТ оборудване и документация, свързани с извършването на описаните престъпни деяния.

„По време на претърсването бяха открити онлайн портфейли и устройства. Разследването ще даде отговор на въпросите колко пари има в тях и има ли въобще такива. Все още не можем да кажем нищо по въпроса", заяви Чачич.

От полицията казаха, че в рамките на производството ще се установи от каква сума са били лишени инвеститорите.

На въпрос за евентуално обезщетение за щети на граждани от полицията отговориха, че парите ще бъдат върнати, ако ги има по сметката, ако не, гражданите ще трябва да си поискат парите в частно производство.

Засега е ясно, че около 250 души са били измамени, но всеки ден пристигат нови сигнали.

Каква е схемата

Заподозрените са основали търговска компания с предумишлено намерение да търгуват с криптовалута.

Те са убеждавали хората да инвестират чрез тяхната компания, като купуват различни криптовалути под предлог, че стойността им расте и печалбата е висока. Те също са убеждавали заинтересованите страни да инвестират, рекламират и да търсят клиенти.

Гражданите са били посъветвани да отворят свои собствени крипто портфейли или да платят определена сума в чужди, да изготвят договори и с течение на времето да прехвърлят парите в своите крипто портфейли. В даден момент обаче системата спира да работи и лицата не са успели да си получат парите обратно.

Твърди се, че един клиент е взел назаем цели 500 000 евро, които впоследствие е загубил.