Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков: Ако ние имахме евро днес, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите

Парите

Денков: Ако ние имахме евро днес, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите

Денков: Ако ние имахме евро днес, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/БНТ

Еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото лева. Ако имахме евро в момента, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите. Това каза премиерът акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

„Много е важно да престанем да живеем с някакви илюзии, а да се опитаме да видим какво показват истинските исторически факти. Големите валути – доларът, еврото, те са по-стабилни в това отношение, защото има голям обем, който стабилизира валутата“, посочи Николай Денков.

Той отрече, че цената на електроенергията се повишава. За цените на горивата коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който са дошли на власт.

Денков коментира и подготовката и представянето на проектобюджета за 2024 година.

„Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно - доходите да растат по-бързо от инфлацията“, заяви премиерът.

По думите на Денков има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход. Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове, каза премиерът.