Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков: Няма причина 9% ДДС за ресторантьорите да остане – с Бюджет 2024 ще изчистим дисбалансите

Парите

Денков: Няма причина 9% ДДС за ресторантьорите да остане – с Бюджет 2024 ще изчистим дисбалансите

Денков: Няма причина 9% ДДС за ресторантьорите да остане – с Бюджет 2024 ще изчистим дисбалансите - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

До края на месеца, най-късно в началото на октомври, всички подадени заявления за получаване на помощ след наводнението по Южното Черноморие ще бъдат платени. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по Нова тв.

Акад. Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. „Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

„Обходени са 56 обекта и 10 са подадените заявления, на 1 човек вече е изплатена сума за нанесените щети от наводненията, които удариха тази седмица Южното Черноморие. До края на месеца очакваме всички заявления, които са подадени, да бъдат изплатени. Най-късно те ще бъдат изплатени в началото на следващия“, каза премиерът.

Според него имаме два системни проблема. Първият е свързан с превенцията, а вторият с възстановяването на засегнатите райони след бедствията. Акад. Денков даде като пример Карловският регион, който беше сполетян от наводнения. „Когато парите се прехвърлят на общините, проблемите не се решават. Tрябва да оставим държавата да работи заедно с общините и да ги контролира“, добави премиерът.

На въпрос каква е оценката, която си поставя за справяне с наводнението по Южното Черноморие, акад. Денков отговори така: „Оценките винаги трябва да ги поставят хората. Ако трябва да преценя, къде се намираме в такива тежки ситуации, реакцията на институциите и оказаната помощ на хората, това стана по най-добрия начин в тази ситуация. По отношение на всичко останало – превенцията и какво правим след събитието – има много проблеми и върху това трябва да работим през следващите седмици“.

Той посочи, че прокуратурата трябва да даде отговор на това кой е виновен за смъртта при срутения мост: „Ако не беше станал проблемът с моста, нямаше да има жертви. Не знам какво се е случило, но трябва да се провери от прокуратурата какъв е проблемът“.

Премиерът подчерта, че бедствие винаги е имало, има и пак ще има. „Не мога да гарантирам, че пак няма да има порой. Не можем да гарантираме, че няма да има жертви, но можем да гарантираме, че сме добре подготвени. Трябва да се съсредоточим върху превенцията", категоричен е той.

Дали България ще бъде приета в Шенген до октомври, премиерът не може да гарантира. Надеждата е това да стане най-късно през декември. „Не мога да гарантирам, че до края на октомври можем да станем членове на Шенген. Но ако изпълним до средата на октомври законодателната си програма, тогава никоя държава няма да има аргументи срещу нас, за да ни спре. Не трябва да се отпускаме по никакъв начин, ако нещата не станат през октомври, могат да останат за декември, когато е големият Съвет на ЕС по председателството на Испания“, заяви акад. Денков.