Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Джанет Йелън удължи до 5 юни срока за дефолта на САЩ

Парите

Джанет Йелън удължи до 5 юни срока за дефолта на САЩ

Министърът на финансите на САЩ предупреди, че бездействието по тавана на дълга ще „причини сериозни трудности“. Предишната оценка за потенциален фалит на САЩ беше 1 юни

Джанет Йелън удължи до 5 юни срока за дефолта на САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън актуализира крайния срок за неизпълнение на дълга на нацията до 5 юни – 4 дни повече спрямо първоначално изчислената дата, предава DW.

Преди дни Йелън беше предупредила, че фалитa може да се случи още на 1 юни.

Изместването на тази дата печели повече време за президента демократ Джо Байдън и републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти да преговарят за повишаване на наложения от федералното правителство таван на дълга от 31,4 трилиона долара (29,3 трилиона евро) и предотвратяване на потенциално катастрофален фалит.

Йелън обаче е категорична, че удълженият срок не прави ситуацията по-малко сериозна.

„Изчакването до последната минута за предоговаряне лимита на дълга може да причини сериозна вреда на бизнеса и доверието на потребителите, да повиши разходите за краткосрочни заеми на данъкоплатците и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на Съединените щати“, пише Йелън в писмо до Маккарти.

„Ако Конгресът не успее да увеличи лимита на дълга, това ще причини сериозни затруднения на американските семейства, ще навреди на нашата лидерска позиция в световен мащаб и ще повдигне въпроси относно способността ни да защитаваме интересите на националната си сигурност“, добавя тя.

„Въз основа на най-новите налични данни изчисляваме, че Министерството на финансите няма да разполага с достатъчно ресурси, за да изпълни задълженията на правителството, ако Конгресът не е повишил или суспендирал лимита на дълга до 5-и юни“, посочи още Джанет Йелън в писмото си.

На този фон президентът на САЩ Джо Байдън заяви късно снощи, че сделката е „много близо“.

„Надявам се, че до довечера ще разберем дали ще успеем да постигнем сделка“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

Анкети