Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фермери блокираха граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Парите

Фермери блокираха граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Фермери блокираха граничния пункт Илинден-Ексохи - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Националната асоциация на картофорпроизводителите вчера взехме решение и напуснахме преговорния процес, защото не сме съгласни с начина на провеждане на преговорите и с решенията, които се взеха. Така и не разбрахме позицията на българското правителство относно зелената сделка, и относно административния произвол“, това каза Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите.

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации, и днес блокираха граничния пункт „Илинден-Ексохи“.

„Енергията на протестите не намалява, фермерите не сме разделени“, категоричен е Джиков.

„Вчера българското правителство избра според тях две легитимни организации, които да представляват всичките земеделци в цяла България. Явно това не е така, и съветвам правителството да си промени стратегията“, каза още Джиков.

Вчера в Министерския съвет фермерите и правителството постигнаха съгласие за изплащането на т.нар. „украинска помощ“ и други от исканията на сектора. От Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара обявиха, че спират протестите от понеделник.

По време на преговорите бе договорено всички стопанства да получат помощ, но за тези над 3000 декара тя ще е по-малка, и собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка, която ще е по-облекчена от данъчната декларация.

В неделя на среща със земеделския министър Кирил Вътев ще бъдат прецизирани всички текстове по споразумението, което ще бъде подписано окончателно в понеделник.

Анкети