Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Работодателите: Заложените приходи в Бюджет 2024 са твърде оптимистични

Парите

Работодателите: Заложените приходи в Бюджет 2024 са твърде оптимистични

Работодателите: Заложените приходи в Бюджет 2024 са твърде оптимистични - Tribune.bg
Снимка:
© Tribune.bg

Работодателите направиха първи коментар за финансовата рамка на държавата за следващата година. Според тях очакваните приходи са твърде оптимистични.  

Първа критика от работодателите - заложения ръст на максималния осигурителен доход. От АИКБ не подкрепят това решение, защото го намират за твърде високо. И изчисляват - справедливият вариант е 3500 лева. Но приветстват липсата на промяна при максималната пенсия и обезщетението за безработица.

„Това е едно от малкото правилни решения, защото именно максималният размер и минималният размер на обезщетенията за безработица подкрепят и стимулират източването на социалните фондове от професионалните безработни“, заяви пред Нова телевизия председателят на АИКБ Васил Велев.

Бившият социален министър Христина Христова подкрепи тази теза.

„Тези хора, които внасят върху максимален осигурителен доход своите осигурителни вноски, да приемем, че те най-малко са застрашени от риск от безработица“, заяви Христова.

Работодателите одобряват и предложението от догодина за тяхна сметка да са само два дни от болничния на работниците.

„Надяваме се през 2025 г. да се върнем там, където бяхме, и да се плаща само първият ден от предприятието“, допълни Велев.

Колкото до големия бюджет и заложените в него параметри - според Асоциацията на индустриалния капитал брутен вътрешен продукт в размер на 205,8 млрд. лева е твърде оптимистично очакване.

„Оптимистични на границата на фантазията, особено като вземем предвид и световната икономика. Той би могъл да се случи само при сериозни публични инвестиции, но и тук имаме съмнения, че са реализуеми 12 милиарда за следващата година, при 5,5 за миналата“, заяви Васил Велев.

„Очевидно е, че ще се работи с голямо напрежение за събиране на приходната част на бюджета, защото има отрасли, които още не са се възстановили от пандемията“, заяви Христина Христова.

Обсъжданията между социалните партньори в тристранния съвет започват още от понеделник. След това сметката трябва да мине през Министерския съвет и според прогнозата на финансовото министерство - бюджетът ще влезе в пленарната зала на 22 ноември.

Анкети