Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Насочват ли се големите централни банки към намаляване на лихвите?

Анализи

Насочват ли се големите централни банки към намаляване на лихвите?

Насочват ли се големите централни банки към намаляване на лихвите? - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Големите централни банки вече сигнализират, че вероятно ще понижат основните си лихви през идните месеци, слагайки край на най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика от десетилетия, тъй като инфлацията отслабва в много страни.

Централните банки на САЩ, Обединеното кралство и Швеция оставиха без промяна лихвите си тази седмица, последвайки идентичната стъпка, предприета по-рано от Европейската централна банка.

Ройтерс обобщава последните лихвените решения на някои от големите централни банки по света.

Европейската централна банка

Европейската централна банка остави лихвените проценти непроменени на достигнатото рекордно високо ниво, след заседанието си на 25 януари. Малко по-меката позиция на банката по отношение на инфлацията обаче предостави на пазарите намек, че започва да се обмисля смекчаване на лихвите.

Очаквано: ЕЦБ остави непроменени основните лихвени проценти

Анализаторите смятат, че ЕЦБ може да бъде първата голяма централна банка, която ще намали лихвите. Мнозина оценяват на приблизително 90 процента вероятносттта за намаление на лихвените проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) през април. До края на годината се очаква лихвите на ЕЦБ да спаднат с около 140 базисни пункта, предава БТА.

Управлението за федерален резерв на САЩ

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ запази нивата на лихвите в диапазона 5,25 - 5,5 на сто след заседанието си в сряда, 31 януари. Президентът на институцията Джером Пауъл каза след края на срещата, че лихвите са достигнали своя връх и ще се понижат през следващите месеци, тъй като инфлацията продължава да спада.

Очаквано: ФЕД на САЩ запази лихвите без промяна

Той обаче не успя да обяви победа в двегодишната си борба с инфлацията, което помрачава надеждите на инвеститорите за намаление на ставките след срещата на УФР на 19-20 март. Сега инвеститорите очакват първото намаление през май, като се предвижда лихвите да спаднат със 144 базисни пункта до края на годината.

Английската централна банка

Централната банка на Великобритания - Bank of England, също остави лихвите си на достигнатия почти 16-годишен максимум от 5,25 на сто в четвъртък, 1 февруари. Банката смекчи позицията си относно това кога може да започне да ги намалява.

Без изненада: Bank of England не промени основния си лихвен процент

През декември британската инфлация е нараснала неочаквано до 4 на сто, което тушира пазарните очаквания, че централната банка ще понижи разходите по кредитите още през май. Сега търговците оценяват приблизително на 50 процента шанса за намаление с 25 базисни пункта през юни.

Норвежката централна банка

Норвежката централна банка - Norges Bank, която предприе изненадващо повишение на лихвите си през декември, също реши да запази нивото на ставките след заседанието си на 25 януари.

Норвежката централна банка повиши основната лихва от 4,25 на 4,50 процента

Така основната лихва се запази на ниво от 4,5 на сто. От банката обаче съобщиха, че разходите по заемите ще останат високи още „за известно време“. Основната инфлация в Норвегия падна до 15-месечно дъно от 5,5 на сто през декември. Укрепналата норвежка крона смекчава цените на вноса.

Централната банка на Швеция

Централната банка на Швеция – Riksbank, остави основния си лихвен процент на ниво от 4 на сто в четвъртък, 1 февруари, и заяви, че може да успее да изтегли напред първото си понижаване на лихвите, ако инфлацията в страната продължи да се забавя. Мнозинството от анализатори са на мнение, че Riksbank ще започне да облекчава паричното предлагане още през май или юни.

Канадската централна банка

Канадската централна банка - Bank of Canada задържа лихвите си за четвърти пореден път на равнище от 5 на сто на 24 януари.

Докато базисната инфлация все още е повод за безпокойство, фокусът на банката се измества към това кога да намали разходите по заемите, вместо дали да ги увеличи отново. Инвеститорите смятат, че банката ще прибегне до намаление с 25 базисни пункта до юни.

Японската централна банка

Японската централна банка - Bank of Japan, запази свърлибералната си парична политика и след заседанието си на 24 януари. Банката обаче сигнализира, че има условията за постепенно премахване на нейните огромни стимули, което предполага, че скоро може да сложи край на отрицателните лихвени проценти.

С прогноза за намаляваща инфлация: Bank of Japan запази основните лихви на ниво от минус 0,1%

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват Bank of Japan да предприеме този ход до април. Основната инфлация в Япония се забави за втори пореден месец през декември, но остана над целта на централната банка от 2 на сто.

Анкети