Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. През 2022 г. в България е внесен 940 хил. тона украински слънчоглед, най-много спрямо Полша и Румъния

Парите

През 2022 г. в България е внесен 940 хил. тона украински слънчоглед, най-много спрямо Полша и Румъния

По данни на НАЗ всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед - от тях в момента са реализирани не повече от 5-10%

През 2022 г. в България е внесен 940 хил. тона украински слънчоглед, най-много спрямо Полша и Румъния - Tribune.bg
Снимка:
© БДНЕС

Няколко поредни дни продължи Националният протест на зърнопроизводителите у нас срещу безмитния внос на пшеница и слънчоглед от Украйна. Протестиращите земеделски производители обявиха, че искат налагане на вето върху този внос и за пореден път акцентираха, че в момента българската продукция залежава по складовете, тъй като имаме свръх насищане на пазара, залят от евтините украински култури. 

По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед. От тях в момента са реализирани не повече от 5-10%. Около четири милиона тона пшеница също залежават.

Според обобщените данни изнесени от БСК слънчогледът, внесен от Украйна в България през 2022 г., е повече от 940 хиляди тона или близо 71% от българския внос в тона. Сравнено с предишни години това е между 4 и 10 пъти увеличение или повече от 623 млн. евро, близо 65% от стойността на вноса.

На този фон вносът на украински слънчоглед за същия период в Румъния е 359 хил. тона или 55% от общия обем, което като стойност е 214 млн. евро.

Количеството украински слънчоглед внесен в Полша за 2022 г. е в обем от 18 500 тона или близо 28% от количеството на стойност почти 13 млн. евро.

Относно вноса на пшеница от Украйна, спрямо Полша и Румъния заемаме последна позиция, въпреки петкратно завишения внос у нас.

В България са внесени близо 20 000 тона украинска пшеница през 2022 г., което представлява 35% от вноса в тона и 27% от стойността.

В Румъния са внесени 505 хиляди тона или 48% от общия румънски внос, като в стойностно отношение това са 134 милиона евро или 44% от общата стойност на вноса.

В Полша са внесени 523 хиляди тона или 55% от количеството и 46% от стойността. Предишните години полският внос на украинска пшеница е бил поне 100 пъти по-малко – и като стойност, и като количество.

Преди дни българските зърнопроизводители подкрепиха протеста и на румънските си колеги, които също недоволстват от създалата се ситуация, тъй като, както е видно и от данните вносът на зърно от Украйна засегна пряко и техния пазар. Подобна е ситуацията и в Полша, където заради растящото недоволство сред фермерите в страната министърът на селското стопанство подаде оставка. Новият полски министър на селското стопанство Робърт Телус обяви, че временно спират вноса на украинско зърно в страната, за да се смекчи въздействието върху цените, но транзитът ще бъде разрешен.

Анкети