Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ОПЕК+ вероятно ще постигне съгласие за съкращаване добива на петрол за 2024 г. и 2025 г.

Енергетика

ОПЕК+ вероятно ще постигне съгласие за съкращаване добива на петрол за 2024 г. и 2025 г.

ОПЕК+ вероятно ще постигне съгласие за съкращаване добива на петрол за 2024 г. и 2025 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до края на 2024 г., а дори и през 2025 г., съобщава Ройтерс, като се позова на два свои източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници.

Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се нуждаят, за да балансират бюджета си.

Притесненията относно бавния растеж на търсенето в най-големия вносител на петрол Китай натежаха върху цените и анализаторите на петролния пазар очакват петролният картел и съюзниците му да разширят съкращенията, за да балансира предлагането.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, водени от Русия, известни заедно като ОПЕК+, направиха серия от големи съкращения на добива от края на 2022 година.

В момента членовете на ОПЕК+ намаляват добива с общо 5,86 милиона дневно.

Страните, които са направили доброволни съкращения, които са по-големи от тези, договорени с по-широката група, са Алжир, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Групата започна срещите си около 11:30 българско време в хибриден формат – някои от министрите участват онлайн, други са лично в Риад, предава БНР.